Поръчахме от АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията. Това заяви от Кюстендилско

...
Поръчахме от АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията. Това заяви от Кюстендилско
Коментари Харесай

Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията

Поръчахме от „ АстраЗенека “, тъй като първи започнаха тестванията. Това съобщи от Кюстендилско министър председателят Бойко Борисов. Той бе там дружно със зам.-министъра на благоустройството и районната политика Николай Нанков, шефа на Българската организация на заведенията Ричард Алибегов и здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Премиерът беше безапелационен, че могат да се слагат единствено ваксини, които да са утвърдени от Европейски Съюз: „ Ако в този момент съветската ваксина, която си е дала документите в ЕМА, е утвърдена, ние ще закупим и от нея. Китайската още не е подала документи в ЕМА. Пазарът на медикаментите е много контролиран “, изясни Борисов. Той беше безапелационен, че щом стане позволена китайската ваксина от ЕМА, ще бъде позволена и от българската организация по медикаменти.

Борисов изясни, че България е поръчала най-вече ваксини от „ АстраЗенека “, тъй като нейните клинични тествания и утвърждения са били първи. Като мотив за закупуването на имунизациите той посочи и цената им.

" Разликата в цените не е дребна. Ако едната е няколко единици $, другата е 1-15 от горната страна. Търговската война сред компаниите, е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лв., а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето? ", запита Борисов.

" Имаме уверения, че до сряда ще минат всички проби. До тогава не плащаме ", сподели още министър председателят.

„ Гледаме да сме с най-либерални ограничения да пазим психическото здраве на хората. Да дойдеш да изпиеш едно кафе и да си отидеш, чисто психически е добре за народа “, добави той.

„ Всеки ден се апелирам. С нашите демократични ограничения имаме същите резултати като нашите съседи, където са с цялостен локдаун ", уточни още Борисов. 

Здравният министър Костадин Ангелов разяснява обстановката с отделенията в страната:   „ В Гоце Делчев обстановката е много сериозна. Там леглата са изчерпани. Вчера над 12 000 ваксини са сложени ".

" Ще изчакаме да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив.   Нямаме терзания, че може да има връзка сред гибелта на дамата и имунизацията на „ АстраЗенека “,   сподели още министърът

По време на посещаване на заведение министър председателят изрази мнение, че най-вероятно оборотът не е същият както предходната година. Въпреки това напомни, че мярката 60 на 40 се ползва.

Ричард Алибегов отговори: „ Ние единствено сме желали да работим. Спазваме противоепидемичните ограничения. Най-важното е да не се стигне до трето затваряне, тъй като ще е пагубно за нашия бизнес. Бизнесът е изработен, с цел да не разчита на помощ от страната. “

Бойко Борисов прикани да се съблюдават противоепидемичните ограничения и акцентира, че правителството в никакъв случай не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го опълчва на други браншове.

„ Моля министър председателят за подпомагане по отношение на изплащането от приходната организация. Това е молбата на сектора – да се форсира заплащането на обезщетенията “, помоли Алибегов.

„ Правим всичко допустимо, към 15-20 милиона към този момент са изплатени. Има доста неблагодарни политици и когато има напън за нещо и ние избързаме, те дават сигнали, че не сме спазили някоя процедура “, изясни министър председателят.

Николай Нанков съобщи, че през бюджета минават над 100 милиона лв., която са вложени в Кюстендил. Той беше безапелационен, че средствата отиват за саниране, за улично осветяване, поправяне на църкви и градска инфраструктура.

Борисов обаче не пропусна и да изтъкне проблемите в Кюстендил като сподели, че има проблем с питейната вода. За това проблем ще бъдат отпуснати средства за ремонт на язовира. Той изрази страдание, че политическите му съперници преднамерено се снимат в заведения, с цел да показват, че ограниченията не се съблюдават.

" Трудно се работи. Обрушваме в този момент и скали по Автомагистрала „ Струма “, с цел да не паднат сами ", сподели още министър председателят.

„ Ще възстановим програмата за саниране. В Кюстендил има санирани над 50 блока. Осигурили сме по 50 лева на пенсионерите и за месец април, както и за децата от 1-ви и 8-ми клас по 300 лева За църквите сме обезпечили средства. Колко манастири и храмове са ремонтирани, в този момент вършим и ремонт на стадиона в Кюстендил “, добави Бойко Борисов.

Зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков уточни, че в Кюстендил има вложени над 100 млн. лева – за улична и градска среда. По думите му Петър Паунов е един от най-успешните кметове във връзка с енергийната успеваемост. „ Санирани са над 40 блока в Кюстендил. Болницата се ремонтира с европейски средства “, добави той.

Премиерът съобщи, че ще бъдат дадени " 3 млн. лева за манастира „ Рождество Христово “ на Шипка ". „ Много обичат да вървят на Шипка веднъж в годината, само че всичко е в съсипия. Сега ще им го създадем, с цел да могат да ни хейтят по-хубаво. Тази реликва вместо да е направена преди години, в този момент ще се прави. Дано Господ да ни оказва помощ. Трябва и джамията да се възвърне. Трябва да се отнасяме с почитание към всички религии “, разяснява той.

Борисов посети храм „ Успение Богородично “, с цел да се запознае с актуализирания образ на църквата след ремонтните действия, подкрепени от държавното управление.

„ Храмът е на повече от 205 години. Едно време турците не са давали да се строят високи храмове и е издигнат храмът „ Св. Никола “. След това са им разрешили и са вкопали надолу храм „ Успение Богородично “ и по-късно е издигнат и „ Св. Харалампий “, тъй че стават три храма на едно място. В „ Успение Богородично “ имаше заплаха да падне цялата структура ", показва исторически знания Бойко Борисов.

" От 2015 година не можем да намерим нужния запас за ремонт. Това е монумент на културата от национално значение. Всички храмове са в компроментирано положение. 8 църкви са ремонтирани с държавни средства ", съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов. По думите му момента тече ремонтът на стадиона в града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР